NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha Tenere 700 Explore - Novo izdanje stare Tenere

Yamaha Tenere 700 Explore – Novo izdanje stare Tenere

-

Yamaha Tenere 700 već godinama suvereno vlada u svojoj kategoriji u kojoj je do skoro bila bez konkurencije. Kako se konkurencija probudila i počela da trese tron legendardnoj Tenere 700, tako se i Yamaha počela buditi u pokušaju da unapredi paket. Jedna od takvih verzija i pokušaja je Yamaha Tenere 700 Explore prilagođenoj više za turing vožnju.

Tenere 700 koja se uvukla pod kožu svim ljubiteljima adventure vožnje na tržište je došla 2019. godine u verziji u kojoj je znamo i dan danas. Vremenom nije doživela neke veće promene, jer je već iz prve bila odlično urađena, uz par manjih zamerki koje nisu uticale na same vozne performanse i dokazanu neuništivost ne samo CP2 agregata, već i konstrukcije generalno.

Međutim, vremenom se i konkurencija probudila i uvidela potencijal ove kategorije. Tako smo samo u poslednje dve godine mogli da vidimo razne nove motocikle u ovoj kategoriji koju je realno Tenere 700 uspostavila i sada svi idu tim koracima.

Ti koraci konkurencije su sve brži i Tenere 700 postaje malo ugrožena na svom tronu. Yamaha nije izbacila potpuni redizajn, ali je ponudila nekoliko verzija raznim grupama vozača. Tako imamo Tenere 700 World Rally sa dva rezervoara goriva i još nekim dodacima, Tenere 700 World Raid, pa i Tenere 700 Explore sa kojim smo imali prilike da se družimo nekoliko dana i da pređemo 1.700 km.

Neuništvi CP2 agregat

Više puta je pisano o dvocilindrično rednom agregatu koji osim Tenere 700 pokreće MT07 i Tracer 7. CP2 agregat radne zapremine od 689 cm3 sa 73,4 KS (54 kW) na 7.750 O/min i maksimalni obrtni moment od 68 Nm na 6.500 O/min. Ovaj agregat se pokazao neuništivim tokom poslednjih oko deset godina koliko je u eksploataciji u raznim pomentuim verzijama.

Raspored paljenja od 270 stepeni daje solidnu isporuku snage od oko 3.000 O/min, a od 6.000 O/min agregat dobija dodatni izliv snage. CP2 agregat odlikuje i mirnoća u radu i minimalne vibracije koje se gotovo ne primete.

Što se potrošnje tiče, ona se tokom testa kretala od oko 4,7 – 6 litara na 100 km, s tim što je za razliku od standardne verzije na Tenere 700 Explore potrošnja za nijansu veća pri brzinama većim od 90 km/h. Kada kažemo za nijansu veća, mislimo na oko 0,2 litre na 100 km i to se pripisuje većem vetrobranu i bočnim torbama o kojim ćemo reći par reči nešto kasnije. Rezervoar je zapremine 16 litara, tako da sa jednim punjenjem goriva može preći između 290 – 330 km.

Samim tim je i maksimalna brzina nešto veća i tokom testa smo uspeli da dohvatimo 190 km/h. Na skali obrtomera je bilo još oko 1.000 O/min, ali je otpor vetra bio prevelik da bi se obrtomer napunio do crvenog polja. Maksimalna brzina svakako nije poenta Tenere 700 Explore već njena upotrebljiva snaga na niskim obrtajima.

Na našem testu ubrzanja Tenere 700 je uhvatila 145 km/h na 220 metara:

Menjač radi perfektno, a Tenere 700 Explore dolazi sa “kvik šifterom” koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše. Kvik šifter je jedna od stvari koja odvaja Explore od standardne verzije.

Ogibljenje sa kraćim hodom, bolja zaštita od vetra, udobnost i dalje najveća mana

Budući da je Yamaha ocenila i pripremila Tenere 700 Explore da bude komotnija za vožnju sa asfaltom, skratili su hod ogibljenja, jer smatraju da vozači koji su više okrenuti ka asfaltu uz povremeni odlazak na off road terene nemaju potrebe za ogibljenjem dugog hoda namenjenog za savladavanje teških terena.

Još uvek se napred nalazi KYB potpuno podesiva prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm, ali je hod smanjen na 190 mm (standardna Tenere 700 ima hod od 210 mm napred). Zadnji amortizer ima mogućnost podešavanja predopterećenja opruge i povrata. Hod iznosi 180 mm i manji je za 10 mm u odnosu na standardnu Tenere 700.

Zbor promena na ogibljenju i međuosovinsko rastojanje je manje za 5 mm i sada iznosi 1.590 mm.

Skraćenje hoda ogibljenje rezultiralo je i smanjenjem visine sedišta koje sada iznosi 860 mm (standardna verzija ima visinu sedišta od 874 mm). Jedina uslovno rečeno nuspojava je i smanjenje minimalne visine od tla od 225 mm (Tenere 700 ima minimalnu visinu od tla od 239 mm), ali realno gledajući, prosečnom korisniku Tenere 700 Explore skraćenje hoda ogibljenja i smanjenje visine od tla neće napraviti neku razliku ili ugroziti da karter agregata udari od neku prepreku. Čak i da do toga dođe Tenere 700 Explore dolazi sa štitnikom kartera.

Zaštita od vetra je unapređenja postavljanjem vetrobrana koji je viši i ima za 50% veću površinu u odnosu na vetrobran na standardnoj Tenere 700. Zaista, zaštita od vetra je drastično poboljšana. Takođe, štitnici ruku su zadržani što takođe doprinosi smanjenju udarima vetra.

Kočnice su ostale identične, dakle radi se o Brembo dvoklipnim plivajućim kočionim čeljustima i diskovima prečnika 282 mm napred i jednoklipnom kočionom čeljusti i disku prečnika 245 mm napred.

Na našem testu zaustavnog puta Tenere 700 Explore zaustavila se sa 80 na 0 km/h za 20 metara, što se smatra dobrim rezultatom.

Jedna stvar koja nije promenjena na Tenere 700 Explore jeste sedište. Opšte je poznato da Tenere 700 pati od boljke neudobnog sedišta i nadali smo se da će na Tenere 700 Explore ta mana biti ispravljena, naročito jer je Yamaha ovu verziju proglasila putnom. To se ipak nije dogodilo, te se posle nešto više od sat vremena u vožnji traži pauza ili bar da se ustane i stane na nogostupe.

Položaj sedenja je ostao gotovo isti. Upravljač je širok i malo povučen ka vozaču, a nogostupi čine da su noge komotno smeštene. Opet je ostavljeno dovoljno prostora i slobode da bez problema može da se stane na nogostupe u slučaju neke off road vožnje.

Yamaha je i na Tenere 700 Explore ostavila žbičane felne sa unutrašnjom gumom u dimenzijama 90/90 R21 M/C 54V M+S napred i 150/70 R18 M/C 70V M+S pozadi na koje su montirane neprevaziđene Pirelli Scorpion Rally STR gume.

Dobra stvar je što je za Tenere 700 Explore predviđeno da nosi meke torbe ili bočne kofere, te je testni primerak bio opremljen sa kvalitetnim mekim bočnim torbama. Postoji mogućnost i ugradnje tvrdih kofera. Nažalost, za kofere ili torbe, je potrebno doplatiti i oni ne dolaze kao deo standardne opreme. Deo standardne opreme su nosači kofera i torbi.

Stara škola sa minimalno elektronike

Yamaha ostaje verna jednostavnosti i stoga Tenere 700 Explore dolazi sa istom elektronikom kao i standardna verzija. Zapravo poseduje ABS koji može da se uključi ili isključi po potrebi i prebaci u off road režim. Sa leve strane se nalazi dugme za brzo uključivanje ABS-a, a pri svakom isključivanju i ponovnom uključivanju motocikla, ABS je ponovo aktivan.

TFT instrument tabla dijagonale 5 inča je potpuno kolorizovana, pregledna, sa svim potrebnim informacijama i mogućnosti povezivanja sa pametnim telefonom i MyRide aplikacijom.

Provereno dobra LED svetlosna grupa takođe nije dirana, jer sasvim dobro obavlja posao i nema potrebe za promenama.

Da li je veća cena opravdana za Tenere 700 Explore

Zbog većeg vetrobrana, “kvik šiftera” i nosače torbe i kofera Tenere 700 Explore je nešto skuplja od standardne verzije i cena iznosi 12.290 EUR (+300 EUR dodatnih troškova).

Da li je cena opravdano veća? Jeste, ukoliko želite već spremljenu Tenere 700 sa “kvik šifterom” i većim vetrobranom i nosačima kofera koji su uračunati u cenu. Kada se sve sračuna, povoljnije je uzeti Tenere 700 u Explore verziji, nego samostalno spremati motocikl prema ovoj specifikaciji. Boč

Yamaha Tenere 700 Explore možete pogledati u Barel salonima koji se nalaze na sledećim adresama:

Beograd: Japanska 3a
Novi Sad: Partizanska 64a
Niš: Vojvode Gojka 62

Možete posetiti i njihovu novu veb stranicu.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.