NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeQJMOTOR SVT650X - Adventure vredan pažnje

QJMOTOR SVT650X – Adventure vredan pažnje

-

Prošle godine predstavljen, QJMOTOR SVT650X privukao je mnogo pažnje zbog tri stvari: V2 agregata preuzetog iz Suzuki V-Strom 650 modela, dobrog paketa opreme i pristupačne cene. Krajem februara vreme nas je dovoljno poslužilo da započnemo sa testom na kojem smo prešli 810 km.

Standardni BJBikers test podrazumevao je svakodnevnu vožnju na auto putu, regionalnim putevima, a pošto je SVT650X predviđen i za silazak sa asfalta, vozili smo ga i po bespućima Vojvodine. Takođe smo testirali zaustavni put i ubrzanje. Da krenemo…

QJMOTOR se u poslednjih nekoliko godina dokazao na tržištu. Prvo se pojavio pod imenom Benelli, a zatim je QJMOTOR rešio da i samostalno istupi na tržištu Evrope. Prošle godine smo testirali SRT700X koji se dobro pokazao, a QJMOTOR je video prostor i došao na ideju da u dogovoru sa Suzukijem iskoristi V2 agregat koji je u upotrebi više od dve decenije.

QJMOTOR SVT650X
Foto: BJBikers

Tih, ekonomičan, linearan

O V2 agregatu koji QJMOTOR koristi u SVT650X i koji Suzuki decenijama koristi u V-Strom 650 i SV650 mogu da vam pišem nadugačko i naširoko, budući da sam imao prilike da oba pomenuta motocikla vozim, a SV650S vozim i na stazi i taj agregat poznajem otrpilike kao sopstveni džep.

Reč je o V2 rasporedu agregata sa uglom od 90 stepeni između cilindara i radnom zapreminom od 645 cm³. Ovaj agregat nije agresivan i njegova glavna karakteristika je linearna isporuka snage već od 3.000 O/Min. Maksimalna snaga iznosi 76 KS (56 kW) na 9.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 65 Nm na 8.000 O/min.

Agregat koji koristi SVT650X se ponaša gotovo identično kao i Suzukijev V2. Jedina razlika je u tome što je u SVT650X agregat tiši i još nekako uglađeniji, gotovo bez ikakvih vibracija. Jaka strana ovog agregata je što na off road terenima u prvom i drugom stepenu prenosa možete da ga vozite žargonski rečeno “na vrh gasa”, odnosno da ga držite na oko 3.000 O/min bez bojazni da će agregat da počne da se buni.

QJMOTOR SVT650X
Foto: BJBikers

Na ubrzanjima nije stidljiv, ali nemojte očekivati da će pokušati da se otme kontroli. Šestostepeni menjač je precizan i dobro odrađen. Ukoliko uporedite sa agregatom koji V-Strom 650 koristi, SVT650X ima drugačiji sistem na poluzi menjača što mu omogućava direktnije i tačnije promene stepene prenosa.

Potrošnja goriva je još jedan od pozitivinih aspekata SVT650X-a. Tokom testa se prosečna potrošnja kretala između 5 – 5,5 litara, u zavisnosti od načina vožnje i puta. Ukoliko vozite dugo na auto putu, naročito sa suvozačem i prtljagom ili jakim čeonim vetrom, prosečna potrošnja može nenzatno da ode i preko 5,5 litara. Na međugradskim putevima, potrošnja je uglavnom između pomenutih 5 – 5,5 litara.

Na ubrzanju SVT650X nije preterano stidljiv ako se u obzir uzmu masa motocikla i njegova namena. Od 0 – 140 km/h na 220 metara potrebno mu je oko 10 sekundi, dok je maksimalna postignuta brzina iznosia 190 km/h (prema brzinomeru na motociklu).

Za ovaj tip motocikla maksimalna brzina i ubrzanje nisu toliko bitan podatak, ali je bitno znati da je prenos dobro odmeren i da pri recimo vožnji na auto putu pri brzini od 130 km/h, SVT650X se ne buni i tad je obrtomer na oko 6.000 O/min.

Kočnice i ogibljenje bez premca

QJMOTOR SVT650X koristi cevastu šasiju ukombinovanu sa KYB ogibljenjem. Prednja viljuška ima mogućnost podešvanja, kao i zadnji amortizer. Inicijalno ogibljenje deluje pretvrdo, ali sa minimalno podešavanje se sve lako podesi.

Kao glavnu prednost SVT650X istakao bih upravljivost. Motocikl na svaku komandu reaguje bez pogovora i prilikom ulaska, prolaska i izlaska iz krivine drži se zadate putanje i teško je da ga naterate na grešku. Prilikom prebacivanja iz krivine u krivinu ostaje stabilan, opet zbog dobrog ogibljenja.

QJMOTOR SVT650X
Foto: BJBikers

Za osećaj stabilnosti prednjeg kraja zasulžena je i prednji pneumatik u dimenzijama 110/80R19, dok je pozadi montiran pneumatik 150/70R17.

Na kočnicama se tek nije štedelo. Napred se nalaze dva diska prečnika 320 mm i moćne Brembo radijalno postavljene četvoroklipne čeljusti, kao i radijalno postavljena kočiona pumpa. Osećaj na kočenju je odličan. Od prvog dodira kočnice, do kraja osećaj na kočenju je isti.

Oborili smo i mali rekord od kako merimo zaustavni put. SVT650X smo sa 80 km/h do 0 km/h zaustavili za 18,7 metara i to na putu koji nije bio u savršenom stanju. Zanimljivo je da je prethodni rekord držao SRT700X. Tako da QJMOTOR ume da napravi dobar prednji kraj motocikla i dobre kočnice.

Malo veća masa, odlična autonomija

Jedina mana koju je SVT650X imao na papiru bila je masa koja sa svim tečnostima iznosi 236 kg. Međutim, u vožnji je masa dobro izbalansirana i jedino se oseti prilikom manevrisanja u mestu. SVT650X ne spada u niske motocikle jer je visina sedišta na 835 mm, a minimalna visina od tla iznosi 210 mm.

U standardnom paketu opreme poseduje štitnik kartera tako da ne treba da se brine prilikom vožnje van asfalta.

Foto: BJBikers

Na off road terenima se snalazi dobro, ali da se razumemo, radi se o blagim off road terenima, tipa makadamski putevi, atarski putevi i manje zahtevni planinski i brdski puteljci.

Ukoliko volite da putujete bez pauza, radovaće vas zapremina rezervoara od 20,5 litara. Na testu se rezerva goriva uključilava na oko 310 km, a kada nestanu sve crtice na skali nivo goriva o počne da treperi simbol benzinske pumpe na instrument tabli, tada vam ostaje još oko 3 litre goriva u rezervoaru. Čisto da znate ukoliko vam se zadesi da ste stigli do tog nivoa goriva.

Kad smo kod duže vožnje, prelazimo na udobnost. Sedište je malo tvrđe i ne spada među najudobnije. Oko sat i po vremena može da se odveze bez pauze, a nakon toga zadnjica počinje da se buni i da traži pauzu. Srećom, to je stavka koja se da rešiti za ne tako puno novca.

Nogostupi i upravljač postavljeni su tako da je položaj sedenja uspravan i nije naporan, a opet pri vožnji i van puta imate potpunu kontrolu nad motociklom. Na nogostupima vozača ima gume za ublaživanje vibracija i te gume se mogu skinuti kako bi nogostupi transformisali u off road stil sa nazubljenim gornjim delom protiv klizanja.

QJMOTOR SVT650X
Foto: BJBikers

U paket standardne opreme spadaju i “kreš barovi”, štitnici ruku, grejači ručica i sedišta, kao i nosač zadnjeg kofera. Grejači ručki i sedišta su dobili indikator, što je unapređenje na npr. SRT700X.

Zaštita od vetra bi mogla biti bolja. Vetrobran je manje površine i štiti u predelu grudi. Visine sam oko 187 cm i kaciga je ostajala nezaštićena od vetra. Rezervoar dobro štiti noge od vetra i pruža dobro uporište za kolena, a i blatobran je dovoljno velik da vodu sa asfaltna ne baca na noge.

Pregledna instrument tabla, pohvala za LED svetla

Što se tiče elektronike, osim ABS-a SVT650X ne poseduje ništa drugo, a realno ni ne treba mu. TFT kolorizovana instrument tabla dijagonale 6,5″ prikazuje informacije poput brzine kretanja, odabranog stepena prenosa, temperature rashladne tečnosti, nivoa goriva, odometra i parcijalnog odometra.

Postoji mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom i merenje pritiska u gumama. Sasvim dovoljno za ne preterano zahtevne korisnike. Instrument tabla je vidljiva u svim vremenskim uslovima. Preko noći osvetljenost ekrana može da se smanji da ne smeta i ne zaslepljuje vozača.

Foto: BJBikers

Kad smo kod osvetljenosti, LED far odlično osvetljava put. Kratko svetlo ima dovoljnu širinu i oštrinu, a isto važi i za duga svetla koja naprave dan na putu. Podešavanje visine svetlosnog snopa obavlja se lako, putem krstatstog odvijača, a vijak za podešanje je pristupačan i nalazi se iz fara.

Dugmad su postavljena na dobrom mestu i imaju pozadinsko osvetljenje plave boje. Detalj koji može da znači u noćnim uslovima, dok se ne naviknete na raspored svetala.

Odličan odnos uloženo – dobijeno

Kada se crta podvuče, QJMOTOR SVT650X nudi dobar odnos uloženog i dobijenog.

Za 6.990 EUR dobije se motocikl sa proverenim V2 agregatom sa 4 godine garancije na neograničenu kilometražu, kvalitetnim ogibljenjem i kočnicama, standardnom opremom u vidu “kreš barova” nosača zadnjeg kofera, štitnika kartera, štitnika ruku, grejača ručica i grejača sedišta.

Ono što bi moglo biti bolje su zaštita od vetra i udobnije sedište, ali je i to rešivo.

Izgled je subjektivna stvar, mada je QJMOTOR i tu obavio dobar posao, naročito u ovoj žuto – beličastoj kombinaciji koja deluje osvežavajuće i drugačije od svega što trenutno postoji na tržištu.

Budući da se dosta prašine diglo oko SVT650X-a, očekuje se dobra prodaja.

Za više informacija o SVT650X kao i oko zakazivanja test vožnji možete posetiti Autopromet Motors prodajne salone koji se nalaze u Novom Sadu na adresi Temerinska 52 ili u Beogradu na adresi Autoput za Zagreb br. 5. Firma CarBox iz Niša je takođe diler za QJMOTOR, tako da ako ste iz Niša ili okoline, možete test vožnju zakazati u CarBox-u.

Ukoliko želite da ostavite utisak o QJMOTOR SVT650X, to možete učiniti u temi na forumu.

QJMOTOR SVT650X
Foto: BJBikers


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.