NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeRoyal Enfiled Meteor 350 – Suština motociklizma

Royal Enfiled Meteor 350 – Suština motociklizma

-

Mimo običaja o pukoj tehničkoj analizi i ocenjivanju performansi i tehničkih karakteristika motocikala koje testiramo, ovaj test i tekst malo će se razlikovati od dosadašnjih, jer se i Royal Enfield Meteor 350 razlikuju od do sada testiranih motocikala i skutera.

Radi se o motociklu koji nije stvoren da vas oduševi performansama i opremi koju poseduju. Meteor 350 vraća na fabrička podešavanja i suštinu motociklizma. Sesti i odvesti se negde, gde god, u bilo kom pravcu, brzinama koje nisu vrtoglave, ali koje nas odvedu gde želimo, pa i više od toga.

Agregat sa dušom

Srce i duša te suštine leži u prilično jednostavnom jednocilindričnom, vazdušno – uljnom hlađenom četvorotaktnom agregatu sa jednom bregastom osovinom u glavi i četiri ventila. Radna zapremina iznosi 349 cm3, a zanimljivo je da je kompresioni odnos samo 8.5:1. Već na papiru se vidi da je reč o izdržljivom konceptu agregata, a tako mali kompresioni odnos znači da možete da trošite i gorivo niže oktanske vrednosti.

Jedino što je možda moderno na ovom agregatu je direktno ubrizgavanje goriva. Reč potrošnja goriva gotovo da ne ide uz ovaj motocikl. Kako ga god vozili, ne verujem da ćete uspeti da prebacite preko 4 litre na 100 km. Prosečna potrošnja kretala se ispod 4 litre, osim kad se vozilo na auto putu i držala brzina između 100 – 110 km/h.

Royal Enfiled Meteor 350
Foto: BJBikers

Iako ima samo petostepeni menjač i snagu od “samo” 20,2 KS (15 kW) na 6.100 O/Min i maksimalni obrtni moment od 27 Nm na niskih 4.000 O/Min, zapravo agregat dobro poteže za ovu radnu zapreminu. Maksimalna brzina iznosi deklarisanih 120 km/h i sad se verovatno čudite što sam držao agregat na višim obrtajima i vozio između 100 – 110 km/h. Razlog u tome leži što agregat ne vrti velik broj obrtaja i u svim režimima zvuči rasterećno, kao da se u njemu krije daleko veći potencijal.

Tuk tuk zvuk iz izduvnog sistema samo doprinosi mojoj tvrdnji i Meteor 350 prosto klizi putem. Vibracija ima malo na visokim obrtajima, ali pri brzinama od 80 – 90 km/h sve se svodi na uživanje i vibracije iščezavaju.

Udoban, sposoban da vas odvede gde god poželite

Cevasta šasija, jednostavna teleskopska viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm i dva amortizera sa podesivim predopterećenjem opruge upijaju sve neravnine naših puteva i dozvoljavaju vam da se opustite.

Sedište se nalazi na samo 765 mm od tla, ali ne brinite, iako ste viši stasom, bez problema ćete se smestiti na Meteor 350. Širok i uspravan upravljač, fuzasteri u opuštenom položaju i generalno dobra ergonomija omogućavaju da se vozite dugo, bez potrebe za pauzama. Na ovom motociklu ne morate da se brinete da li ima puno benzinskih pumpi usput, jer zapremina rezerovara iznosi čak 15 litara, što uz malu potrošnju omogućava da se sa jednim sipanjem goriva vozite i do skoro 400 km.

Royal Enfiled Meteor 350
Foto: BJBikers

Masa sa svim tečnostima iznosi ne malih 191 kg, ali zbog niskog težišta se to ne oseti. Uspravan upravljač i nisko težište omogućavaju lako manevrisanja bilo u gradu, u mestu prilikom parkiranja ili pri vožnji kroz krivine. Malo prebacivanje težišta u stranu i Meteor 350 jednostavno klizne u krivinu.

Kočenje je sasvim solidno sa jednim diskom prečnika 300 mm napred i dvoklipnom kočionom čeljusti, kao i diskom prečnika 270 mm pozadi i jednoklipnom kočionom čeljusti. Zaustavljanje vas neće ostaviti bez daha, ali kočenje dobija srednje visoku ocenu.

Foto: BJBikers

Verzija koju sam testirao nije imala zaštitu od vetra, ali postoje opcije sa vetrobranom, pa čak i naslonom za suvozača. Ruku na srce, prosčene krstareće brzine iznosile su između 80 – 90 km/h te vetar nije pravio puno problema i nije smetao u uživanju u vožnji.

Sve u retro dizajnu

Šta god da pogledate na ovom motociklu, sve odiše retro stilom, ali ne onom nametnutom i kičastom, nego kao da ste izvukli motocikl iz sedamdesetih godina. Detalji na motociklu, zatim prekidači, far, sve je retro, ali sa taman toliko modernih stvari da vožnju učine lakšom, a da ne naruše koncept.

Tu pod minimalnom modernizacijom mislim na analogno – digitalnu instrument tablu. Pokazivač brzine kretanja je u analognom obliku, a unutar okruglo sata nalazi se maleni LCD ekran na kom ćete videti podatke poput odabranog stepena prenosa, količine goriva, odometra, parcijalnog odometra itd, kao i lampice upozorenja za pokazivače pravca i ostale standardne lampice. Moguće je doplatiti verziju sa još jednim okrugim digitalnim satom na kom se nalazi navigacija.

Kao iz knjige Zen i umetnost održavanaj motocikla

Ne znam da li ste čitali knjigu zen i umetnost održavanja motocikala, ali prilikom vožnje Meteor 350 modela imao sam onaj smireni osećaj i uživanje u svakom kiometru vožnje. Odjednom nigde nisam žurio i sve sam gledao nekako drugačije.

Sa jakim i modernim motociklima, potrebni su motocikli poput Royal Enfield Meteor 350 koji nas vrate na sam početak i suštinu vožnje – uživanje u svakom kilometru.

Budući da mi je Meteor 350 prvi motocikl iz Royal Enfield ponude, mogu samo da kažem da su odradili odličan posao. Motocikl je upravljiv, udobar, ekonomičan, solidnih performansi za radnu zapreminu i tip motocikla i prava stvar za uživanje u vožnji bilo da ste zahtevan ili manje zahtevan vozač, verujem da biste uživali u vožnji ovog motocikla.

Royal Enfiled Meteor 350
Foto: BJBikers

Royal Enfield Meteor 350 dolazi po ceni u rasponu od 4.900 – 5.200 EUR u zavisnosti od boje i paketa opreme.

Sve motocikle iz Royal Enfield ponude možete pogledati na adresi Bulevar umetnosti 4, Beograd u Royal Enfield salonu (ovlašćeni uvoznik TRION MOTORS) ili u Novom Sadu na adresi Zrenjaninski put 6, kod njihovog dilera Tago Moto centar. Takođe možete posetiti i njihovu veb stranicu.

Ukoliko imate iskustva sa Royal Enfield Meteor 350 modelom, vaše utiske možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.