NaslovnaMoto GaražaVodič za kupovinu polovnog motocikla

Vodič za kupovinu polovnog motocikla

-

Prilikom kupovine polovnog motocikla, najbitnije je da je taj motocikl redovno održavan. Zato je bitno da znate da prepoznate neodržavan motocikl i danas vam donosimo kratak vodič za kupovinu polovnog motocikla. Motocikli koji su redovno održavani i kojima je poklanjana pažnja mogu da pređu mnogo kilometara bez većih problema. U redovno održavanje spadaju redovne zamene svih tečnosti i filtera kao i svih zamenskih delova. Dobar deo motociklista pazi na svoje motocikle i prava je sreća kada naiđete na takav primerak. Međutim, postoje i drugi motociklisti koji uopšte ne vode računa o motociklima i kupovina takvog motocikla može da se pretvori u noćnu moru.

Iskusniji motociklisti već znaju kako da prepoznaju neodržavan motocikl. Ukoliko ste manje iskusni, bitno je da znate da prepoznate neodržavan motocikl, jer vam to može uštedeti novac i živce. Zato ćemo u daljem tekstu opisati na koji način možete prepoznati da li je motocikli redovno održavan.

Istorija motocikla

Za početak je najbolje popričati sa vlasnikom motocikla o samom motociklu, to jest informacije poput toga da li je on prvi, drugi ili koji vlasnik, o određenim kvarovima, potencijalnim padovima i samom održavanju. Ukoliko vlasnik zna dosta informacija i ako iskreno odgovara na pitanja o održavanjima i kvarovim, to je već dobar znak.

Vodič za kupovinu polovnog motocikla
Vodič za kupovinu polovnog motocikla Foto: MV Agusta Press

Estetska oštećenja

Par ogrebotina na oklopima, iskrivljene poluge kočnice ili kvačila ne moraju da znače da je sa motora padano. Ukoliko je motocikl star nekoliko godina ili čak nekoliko desetina godina, sasvim je normalno da postoje određena fizička oštećenja. Ta oštećenja lako nastanu. Svakom od nas nažalost može da se desi da motocikl padne u mestu ili da ga slučajno ogrebemo. Tako da to nije razlog da se pomisli da je motocikl neodržavan.

Ukoliko je motocikl čist i vidi se da je redovno brisan, to je već dobar znak. Dok sa druge strane, ukoliko je motocikl mastan i prljav, može da znači da imate posla sa motociklom koji nije mažen i pažen.

Proverite sve tečnosti

Jedna od lakih provera u vezi sa redovnim održavanjem motocikla je provera svih tečnosti koje uključuju kočionu tečnost, ulje u agregatu i rashladnu tečnost.

Jednostavnim vizuelnim pregledom možete utvrditi da li su ove tečnosti redovno menjane. Ulje u kočionim rezervoarima se lako vidi. Trebalo bi da ima lepu uglavnom žućkastu boju i da bude blago providno. Crno ulje ili ulje sa raznim primesama govori da je ulje staro i da nije dugo menjano.

Vodič za kupovinu polovnog motocikla
Proverite ulje kroz prozorčić – Vodič za kupovinu polovnog motocikla

Isto važi i za ulje u agregatu. Kroz prozorčić za proveru ulje proverite kako izgleda ulje. Ukoliko ima lepu “zdravu” boju i ne “mućka” lako, to je dobar znak. Ukoliko je crno i previše tečno, to je pokazatelj da nije skoro menjano. Ulje od dugog stajanja može da pocrni, ali čak i tada zadržava viskozitet i gustinu. Ukoliko je crno i retko, to je znak da je agregat prešao pozamašnu kilometražu sa istim uljem.

Rashladna tečnost uglavnom dugo vremena zadržava istu boju. Kod rashladne tečnosti ne može lako utvrditi puno stvari. Uglavnom je bitno proveriti nivo rashladne tečnosti.

Bitna stvar koju ću posebno navesti je nivo svih tečnost. Ukoliko nedostaje kočione tečnosti, ulja u agregatu ili rashladne tečnosti to je znak da se o motociklu nije pazilo i da mu se nisu dosipale ili menjale tečnosti kada su potrošene.

Proverite diskove i pločice

Diskovi se troše nakon velike upotrebe i potrebno ih je zameniti. Provera potrošenosti diskovi vrši se merenjem putem mikrometra. Međutim, postoji još jedna, nešto lakša metoda pomoću koje možete da utvrdite da li su diskovi u lošem stanju. Ukoliko noktom pređete preko diskova, možete osetiti neravnine. Ukoliko su te neravnine duboke, znači da su diskovi prilično potrošeni.

Takođe proverite i kočione pločice i količinu frikcione obloge. Nijedan vozač motocikla koji pazi na sebe i motocikl neće dozvoliti da se pločice skoro skroz potroše. Tako da obratite pažnju i na ovaj detalj.

Ogibljenje

Oštećenost ogibljenja takođe se proverava prilično lako. Bacite pogled na štapove prednje viljuške. Na štapovima ne bi smelo da bude ogrebotina ili većih oštećenja. Takođe, nipošto ne bi smelo da bude tragova ulja, jer je to znak da su semerinzi dotrajali i da je potrebna njihova zamena.

Na zadnjem amortizeru proverite da li postoji tragova korozije, naročito na opruzi amortizera. Nije retko da na zadnejm amortizeru postoji krozoija, budući da je zadnji amortizer na prilično nezgodnoj poziciji za redovno čišćenje i održavanje, a često je izložen kiši i drugim vremenskim uticajima.

Lanac, lančanici i gume

Lanac, lančanici i gume spadaju u potrošne materijale. Pregledom guma ne možete puno utvrditi da li je motocikl redovno održavan, osim ako gume nisu skroz izlizane što je znak da neko nije vodio računa o svojoj bezbednosti.

lanac za zamenu
Potrošen lanac

Ista stvar važi za lanac i lančanice. Potrošeni lančanici imaju oštre zupce i brzo dovode do propadanja lanca i vožnja takvog motocikla je nebezbedna.

Proverite da li neka tečnost curi

Kada sve ove stvari pregledate, vreme je da upalite motocikl i da ga pustite da radi. Ostavite ga da radi neko vreme da se ulje i rashladna tečnost ugreju. Nakon toga isključite motocikl i sagnite se da pregledate da li ulje ili rashladna tečnost cure negde. Ukoliko cure, to nije dobro i kvar se mora pod hitno sanirati. Kvarovi mogu biti od bezazlenih poput popuštene šelne za creva rashladne tečnosti, pa do mnogo težih i skupljih kvarova.

Vreme je da provozate motocikl!

Za kraj, ostaje da provozate motocikl. Obratite pažnju na ponašanje motocikla prilikom vožnje. Upravljač držite lagano i pokušajte da vidite da li motocikl ide sam pravolinijski ili vuče u neku stranu. Ukoliko vuče, uzroci mogu da budu razni. Od neuparenih guma do krive šasije. Sve je u opticaju.

Zati pokušajte prvo nežno da kočite prednjom kočnicom. Ukoliko osetite vibracije prilikom kočenja, ni to nije najbolji znak. Može biti da su kočione pločice potrošene, ali i da su diskovi krivi.

Nakon toga se fokusirajte na dodavanje gasa. Ukoliko motocikl “štuca” ili trza, ni to nije dobro. Takođe nije loše da motocikl vozite da se malo više ugreje do tačke kada se uključi ventilator. Mnogi problemi počnu tad da se manifestuju. Ukoliko vozite u gradu, to će se vrlo brzo dogoditi, jer prilikom česte stani – kreni vožnje agregat podgine temperaturu do tačke uključivanja ventilatora.

Vodič za kupovinu polovnog motocikla

Tom prilikom možete da vidite kako se agregat ponaša u radu na leru kada je dobro zagrejan. Ukoliko se gasi prilikom stajanja na semaforu ili drugoj raskrisnici ili je ler gas neravnomeran, krije se neki problem. Normalno je da u radu u mestu broj obrtaja tek blago varira, ali ne sme da ima drastične razlike.

Proverite brojeve šasije, agregata i uporedite ih sa podacima u saobraćajnoj

Za kraj, jedna trivijalna, ali veoma bitna stvar je provera i slaganje svih brojeva na motociklu sa podacima u saobraćajnoj. Ukoliko se neki od brojeva ne poklapa, odustanite od tog motocikla. Ne padajte na priče “to sredimo u SUP-u za 10 minuta” ili recite da vas pozovu kad se to sredi.

Ukoliko je sve nabrojano u redu i motocikl vam se sviđa i odgovara vam položaj na motociklu to je onda motocikl za vas. Zapamtite, nijedan polovan motocikl ne može biti u savršenom stanju. Nadam se da vam je ovaj kratkih vodič za kupovinu polovnog motocikla pomogao!


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.