NaslovnaMoto SportWSBK Phillip Island - Konačno počinje sezona!

WSBK Phillip Island – Konačno počinje sezona!

-

Dragi obožavatelji moto sporta i superbajk šampionata, pauza je konačno završena jer ove nedelje počinje nova WSBK sezona. Ova sezona preti da bude uzbudljivija u odnosu na prethodne. Donosimo vam najavu i raspored trkačkog vikenda kao i neke od zanimljivosti vezane za predstojeću trku koja se vozi na stazi Phillip Island.

Zašto je ova sezona drugačija nego ostale? Zato što su su se fabrike potrudile da izbace nove modele na tržište u pokušaju da skinu sa trona Kawasaki ZX10RR i Džonatana Reu. Na predsezonskim testovima koji su voženi na Herezu i Portimau, činilo se da će se Rea opet prošetati kroz sezonu do nove titule. Ipak, poslednji test koji je vožen na stazi Phillip Island vratio je veru u to da će sezona ipak biti nešto neizvesnija.

Rea, WSBK ZX10RR
Rea je spreman za napad na novu titulu

Staza Phillip Island veoma je popularna i poznata svim gledaocima. Ova staza smeštena u Australiji uvek nam pruži odlične trke koje nas održavaju budnim u ranim jutarnjim časovima. Sama staza je dužine 4.445 metara sa 5 desnih i 7 levih krivina uz najduži pravac od 885 m na kom superbajk motocikli razviju i do 320 Km/h.

Phillip Island ugostio je superbajk šampionat još davne 1990. godine, a 2016. godine Phillip Island je postao jedina staza u trenutnom kalendaru na kojoj je voženo preko 50 trka u okviru superbajk šampionata.

Bautista V4R
Bautista se dobro snašao na Ducatiju

Ova sezona biće specifična i zbog novog formata trkačkog vikenda tokom kojeg ćemo gledati tri superbajk trke. Više o ovom formatu možete pročitati ovde.

Ducati i BMW imaju nove modele sa kojma će se takmičiti u šampionatu. Oba tima imaju punu fabričku podršku. Još jedna ekipa koja od ove godine ima punu fabričku podršku je Honda za koju će voziti Rijuči Kijonari i Leon Kamier. Ove godine na žalost više nećemo gledati MV Agustu koja se povukla iz WSBK šampionata.

Sajks BMW S1000RR
Tom Sajks i BMW odlično napreduju

U supersport klasi, očekujemo još jednu zanimljivu sezonu. Lukas Mahias prešao je da vozi za Kawasaki, Rafael de Rosa ostao je u MV Agusti i ova dva proizvođača pokušaće da se suprotstave dominantnoj Yamahi R6. Žul Kluzel je i ove godine favorit za osvajanje titule. Kluzel vuče povredu noge sa poslednje trke u Kataru te će ove sezone menjati brzine desnom nogom, dok će mu zadnja kočnica biti montirana sa leve strane upravljača i Kluzel će je aktivirati palcem leve ruke. Supersport šamionat nas nikad nije izneverio, pa verujemo da će i ove sezone trke biti na vrhunskom nivou.

Kamier Honda
Honda konačno rešila da pruži fabričku podršku

Kao i prethodnih sezona i ovu sezonu WSBK šampionata možete pratiti na kanalima Eurosporta. Trke će komentarisati Ninoslav Mitić i Miran Brujić. Prenos trka na Eurosportu 1 biće u sledećim terminima:

Subota:

WSBK kvalifikacije 02:15 časova
WSBK PRVA TRKA 05:00 časova

Nedelja:

WSBK sprint trka 02:00 časova
Supersport trka 03:15 časova
WSBK DRUGA TRKA 05:00 časova

Satnica i raspored trkačkog vikenda:

Petak:

WSBK FP1 00:30 – 01:20
WSS FP1 01:30 – 02:15
WSBK FP2 05:00 – 05:50
WSS FP2 06:00 – 06:45

Subota:

WSBK FP3 00:00 – 00:20
WSS FP3 00:35 – 00:55
WSBK kvalifikacije 02:15 – 02:40
WSS Kvalifikacije 02:55- 03:20
WSBK PRVA TRKA 05:00

Nedelja:

WSBK Sprint trka 02:00
WSS Trka 03:15
WSBK DRUGA TRKA 05:00

Imajte u vidu da su ovo rani jutarnji termini!

Više o moto sport vestima iz WSBK, MotoGP i drugih šampionata možete pogledati u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.