August 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaYamaha noviteti za 2021. godinu

Yamaha noviteti za 2021. godinu

-

Yamaha je napravile prilično velike izmene na motociklima i skuterima za 2021. godinu, među kojima su noviteti poput MT09, MT07, Tracer 9, NMAX 125 i još nekih dvotočkaša iz Yamahe. Sumirali smo u ovom tekstu za vas najzanimljivije novitete.

Yamaha R6 bez verzije za ulicu

Predstavljanje noviteta za sledeću godinu započećemo zapravo sa motociklom koji više neće moći da se registruje za upotrebu u saobraćaju. Yamaha R6 na kratko odlazi u istoriju, bar kada je o Evropi reč. Naime u Yamahi su odlučili da ne urade neophodne izmene na R6 modelu i da ne naprave agregat koji zadovoljava EURO5 emisioni standard. Yamaha R6 i dalje ostaje u ponudi, ali samo kao verzija homologovana za stazu.

Yamaha R6
Foto: Yamaha Motor Europe

Detaljnije o Yamahi R6 za 2021. godinu možete pročitati ovde.

Potpuno nova Yamaha MT09

Za ljubitelje naked motocikla lepa vest da je Yamaha potpuno redizajnirala popularni MT09. Počev od agregat, preko šasije i ogibljenja, pa do dizajna. Sve je novo i drugačije na MT09. Agregat koji zadovoljava EURO5 emisioni standard ima veću radnu zapreminu koja sada iznosi 889 cm3. Veću radnu zapreminu ispratilo je i blago povećanje snage. Yamaha MT09 za 2021. godinu isporučivaće 119 KS pri 10.000 O/min, uz maksimalni obrtni moment od 93 Nm na 7.000 O/min.

Izmenama na šasiji, agregatu i ostalim komponentama dobila se ušteda na težini, a i elektronski paket znatno je bogatiji i napredniji zahvaljujući ugradnji nove IMU jedinice.

Yamaha MT09 za 2021. godinu
Foto: Yamaha Motor Europe

Yamahu MT09 smo detaljno predstavili u tekstu koji možete pročitati ovde.

Yamaha MT07

Promene nisu zaobišle ni MT07 koji je takođe dobio agregat koji zadovoljava EURO5 emisioni standard.

Pored unapređenja na agregatu u vidu drugačijih injektora i usisnika za vazduh, MT07 dobio je snažnije kočnice, revidiran položaj vozača, ali i prelazak sa Bridžestone na Mišelin Road 5 gume. Značajno je i to što je MT07 dobio i novu LED svetlosnu grupu.

Uglavnom, MT07 dobio je sve što mu se zameralno na prethodnoj generaciji, pa sada možemo slobodno reći da je potpuno opremljen u svojoj kategoriji. Detaljnije o MT07 možete pročitati ovde.

MT07
Foto: Yamaha Motor Europe

Tracer 9 spreman za putovanja

Za one koji vole putovanja, bitna je vest da je Yamaha unapredila i svoj putni Tracer 9. Poput MT09 i Tracer 9 je dobio identičan, snažniji agregat sa linearnim obrnim momentom. Snaga iznosi 119 KS pri 10.000 O/min, uz maksimalni obrtni moment od 93 Nm na 7.000 O/min. Drugačije kačenje agregata doprinelo je pomeranju centralizacije mase, ali prema rečima Yamahe doprinosi i boljoj upravljivosti.

Elektronika je na Tracer 9 modelu za 2021. godinu otišla ne jedan, već dva koraka napred. Pored ABS-a koji je standarni, Tracer 9 sada može da se pohvali kontrolom podizanja prednjeg točka, kontrolom proklizavanja, kontrolom motornog kočenja, kontrolom slajdovanja kao i sa 4 režima vožnje.

Višem o novom Tracer 9 možete pročitati ovde.

Yamaha Tracer 9 2021
Foto: Yamaha Motor Europe

Tracer 7

Tracer 7 za 2021. godinu nije dobio značajna unapređenja, osim ako izuzumeo EURO5 agregat identičan onom koji sada koristi MT07. Uglavnom, Tracer 7 sada dolazi sa bogatijim paketom opreme u standardnom paketu. Ono za šta se ranije moralo doplatiti, sada uglavnom ulazi u standardnu opremu. U taj paket spadaju koferi od 20 litara, višlji i širi vetrobran i komfornije sedište.

yamaha noviteti za 2021. godinu
Foto: Yamaha Motor Europe

Budući da se radi o popularnom touringu, u narednim nedeljama možete očekivati detaljniji tekst.

Novi WR450F

U enduro segmentu Yamaha je redizajnirala WR450F koji može da se pohvali snažnijim agregatom unutar kojeg se nalaze specijalno dizajnirani klipovi koji omogućavaju veći kompresioni odnos. Unapređeno je i ubrzigavanje goriva, a na upravljaču se nalazi prekidač koji dozvoljava promenu mape rada agregata. Što se promena mape tiče, WR450F ima mogućnost povezivanja preko pametnog telefona, zahvaljujući čemu možete podešavati određene parametre i pregledati telemetriju sa vožnji. KYB ogibljenje zaduženo je za upijanje svih neravnia i pružanje dobre upravljivosti, a ugrađene su i snažnije kočnice.

Foto: Yamaha Motor Europe

U narednim nedeljama na našem sajtu možete očekivati i detaljno predstavljanje WR450F motocikla.

TMAX 560 i XMAX300

Blage promene urađene u i na “velikom” TMAX 560 skuteru. EURO5 agregat čini da TMAX podleže emisionim standardima, a ostatak komponenti ostao je uglavnom nepromenjen za sledeću godinu.

Yamaha noviteti za 2021. godinu
Foto: Yamaha Motor Europe

XMAX 300 je takođe dobio novi Blue Core EURO5 agregat. Agrega je sada još štedljivi i troši za 6% manje goriva. XMAX 300 vuče korene od TMAX-a pa tako zadržava i sličan dizajn sa dva LED fara napred. Kontrola proklizavanja ugrađena je da XMAX 300 učini sigurnijim, a što se praktičnosti tiče, pored “keyless” sistema i utičnice od 12V XMAX 300 ispod sedišta ima prostora za dve full face kacige.

Yamaha noviteti za 2021. godinu
Foto: Yamaha Motor Europev

NMAX 125 i NMAX 155 za ljubitelje gradske vožnje

Za kraj iz Yamaha arsenala izdvajamo NMAX 125 i NMAX 155 koji su se pokazali kao simaptični skuteri sposobni da zadovolje potrebe gradske vožnje, a na našem testu pokazali su da se ne stide ni odlaska van grada. Uglavnom, Yamaha je za 2021. godinu prilično poradila na NMAX 125 i 155 modelima, podarivši im novi Blue Core agregat, koji sada poseduje “Stop & Go” sistem. Yamaha NMAX 125 isporučuje snagu od 9 kW (oko 12 KS) pri 8.000 O/min. Dok je NMAX 155 ostao na snazi od 11 kW odnosno 15 KS.

Povećan je rezervoar koji sada iznosi 7,1 litru goriva, a potrošnja goriva iznosi 2,2 litre na 100 km. Tako da možete poprilično da se vozite pre posete benzinskoj pumpi.

Yamaha NMAX 125 i NMAX 155
Foto: Yamaha Motor Europe

NMAX 125 i 155 dobili su niz raznih “pametnih” stvarčica poput povezivanja sa pametnim telefonom. Osim toga, za osvetljenje puta zadužene je LED svetlosna grupa, što na prethodnoj generaciji nije bio slučaj.

Osim toga, NMAX 125 i 155 sada imaju elegantniji dizajn. Detaljno predstavljanje ova dva skutera možete pročitati ovde.

Jedini model koji smo očekivali da će Yamaha predstaviti je i nova Tenere 700, međutim do danas još nismo dobili nikakve novosti o ovom modelu, što ne znači da neće biti nove Tenere 700. U svakom slučaju, Yamaha je odradila dobar posao, naročito na MT09 i Tracer 9 modelu koji su prilično popularni širom sveta.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.