NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeZEEHO AE8S+ - Električna budućnost sa smislom

ZEEHO AE8S+ – Električna budućnost sa smislom

-

Ove nedelje imali smo priliku da po prvi put za BJBikers magazin testiramo jedno električno vozilo. Reč je o ZEEHO AE8S+ električnom skuteru, razvijanom od strane ZEEHO kompanije, sestrinske firme CFMOTO fabrike poznate po ATV, UTV i SSV vozilima kao i motociklima.

Elektrifikacija polako stiže, bar u segmentu skutera koji za sada pronalaze veću primenu od električnih motocikala. Ekonomični za vožnju po gradu i sa sve boljom autonomijiom i performansama, električni skuteri imaju sve više smisla za odlazak na posao ili vožnju po gradu.

Kompanija ZEEHO već neko vreme radi na razvoju sopstvenih električnih vozila i to u prvom redu skutera. Na EICMA sajmu motocikala u Milanu imali smo prilike da vidimo predstavljanje unapređenog ZEEHO AE8S+ modela koji je zamenio AE8.

Ne znajući šta da očekujemo, odlučili smo da vidimo koliku praktičnu primenu ima ovaj mališa, kao i kavim performansama raspolaže.

Beograd, kao glavni grad naše države ima problema sa velikim gužvama i nekako kao najlogičnije prevozno sredstvo za obavljanje poslova nameće se skuter.

Tiho, moćno ubrzanje sa dobrom autonomijom

Iako smo ljubitelji SUS motora, dobra stvar kod električnih skutera je to što imaju salve obrtnog moemnta raspoložive u celom rasponu obrtaja. Snage ne manjka ni na ZEEHO AE8S+ skuteru koji poseduje snagu od 12,5 kW i neverovatan obrtni moment od 218 Nm!

Nemojte da vas plaši ta brojka od 218 Nm, pri dodavanju gasa zadnji točak ne beži i ne zarotira planetu zemlju u kontra smeru, ali se maksimalna brzina od 100 km/h dostigne za tili čas. Impozantan je podatak da ZEEHO AE8S+ do 50 km/h stigne za svega 2,6 sekundi.

Napajaju ga dve ATL NCM 69V32a baterije koje daju autonomiju od 120 – 140 km.

Autonomija zavisi od režima i načina vožnje

ZEEHO AE8S+ poseduje Sport, Street i Eco režim vožnje. U zavisnosti od odabira režima vožnje daje se drugačiji odziv na gas, gde u sport režimu snaga i ubrzanje zaista dolaze od izražaja, ali se i autonomija smanjuje.

Tokom našeg kratkog testa i vožnje po gradu, računanje preostale autonomije bilo je prilično precizno, tako da može dobro da izračunate koliko vam je još preostalo vožnje.

Kako autonomija opada i kada dođete na mali broj preostalih kilometara, snaga se automatski smanjuje kako bi se snaga uštedela, a autonomija povećala.

Za punjenje baterije do 80% potrebno je oko 2 časa, a za do maksimalnih 100% vreme punjenje iznosi do 8 časova. Punjač i baterije nalaze se odmah ispod sedišta, tako da prostor za kacige otpada.

Kad smo kod baterija, one su sposobne za oko 2.500 ciklusa punjenja, što je ekvivalentno pređenoj distanci od oko 300.000 km.

AE8S+ se pokreće preko “keyless” sistema preko kartice. Kartica se prisloni na instrument tablu i kada se ista očita, prebacite prekidač za paljenje u položaj za pokretanje i pritisnete kočnicu i vožnja može da počne.

Kada se zaustavite i udaljite od AE8S+ on se automatski isključuje i zaključava upravljač.

Poseduje LED svetlosnu grupu, podešavanje osvetljenosti ekrana, pomenuti izbor režima vožnje. TFT instrument tabla nudi infomracije o odabranom režimu vožnje, preostaloj autonomiji, časovnik, brzinu kretanja i još nekoliko informacija kao i mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom.

Ništa nije prekomplikovano ili zamršeno. ZEEHO se potrudio da AE8S+ učini što jednostavnijim za upravljanje. Jedinu zamerku bih uputio na instrument tablu koja je postavljena pod uglom koji pri direktnom sunčevom svetlu malo ometa jasnu vidljivost.

Kvalitetne kočnice, solidno upravljanje

S obzirom da je reč o električnm vozilu koja su zbog svojih baterija poznata po nešto većoj masi, AE8S+ sa svojih oko 120 kg ne spada u teška vozila. Masa se ne oseća, a za svaki slučaj ZEEHO napred i nazad ugradio Brembo dvoklipne kočione čeljusti i diskove prečnika 215 mm, kao i ABS.

Kočenje se obavlja efikasno. Ugriz čeljusti nije agresivan, mada bi kočiona pumpa mogla možda biti za nijansu jača, iako je zaustavni put više nego dobar u šta sam imao prilike da se uverim pri naglom kočenju automobila ispred mene. Zaustavih se blagovremeno, zahvalan za solidne kočnice.

U vožnji se oseti da je glavna masa smeštena tačno ispred sedišta. Ne mogu reći ništa negativno na ovaj račun, nego je osećaj malo drugačiji nego kod skutera sa SUS motorom. Rekao bih, stvar navike. AE8S+ se oslanja na MAXXIS gume u dimenzijama 110/80 R12 napred i 120/70 R12 pozadi.

Teška srca, ali ima smisla

Kada ste oktanski zavisnik, teško prihvatate bilo šta što nije SUS motor. Međutim, za odlazak na posao ili obaljvanje sitnica po gradu, električni skuter poput AE8S+ ima smisla, ako ga nećete voziti po ceo dan po gradu.Za odlazak i povratak sa posla, kao i za obavljanje poslova po gradu, sa svojom autonomijom AE8S+ sasvim dobro obavlja svoj zadatak. Pri dolasku na posao ili povratku kući, može se ostaviti na punjač.

Idu mu u prilog odlično ubrzanje i dobre vozne karakteristike. Malo je čudno navići se na to da se krećete relativno brzo, a da se ništa ne čuje. Kada to prebrodite, sve ostalo je kao na konvencionalnom skuteru.

ZEEHO je obavio solidan posao sa električnim AE8S+ skuterom koji totalno ima smisla. Nova tehnologija dolazi sa određenom cenom, koja u slučaju AE8S+ iznosi 6.500 EUR koliko je potrebno izdvojiti za ovaj električni impuls. ZEEHO na AE8S+ daje 3 godine garancije kako bi potencijalni kupci u miru vozili svoj novi električni skuter.

Za više informacija oko ZEEHO AE8S+ možete posetiti CFMOTO salon koji se nalazi na adresi Prešernova 13 u Beogradu ili možete posetiti CFMOTO veb sajt.

Ukoliko želite da ostavite svoj utisak povodom AE8S+ električnog skutera, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.