NaslovnaMoto GaražaOpremaAlpinestars predstavio novu generaciju airbag sistema

Alpinestars predstavio novu generaciju airbag sistema

-

Proizvođači moto opreme se iz godine u godine trude da nam pruže opremu koja povećava bezbednost tokom vožnje, to jest ukoliko dođe do pada. Alpinestars spada u proizvođače moto opreme koji je među prvima počeo da razvija i proizvodi airbag sisteme za motocikliste. Na “Consumer Electronics Show-u” u Las Vegasu Alpinestars je predstavio novu generaciju aribag sistema namenjenih vozačima na stazi, off road vozačima i vozačima u svakodnevnom saobraćaju.

Radi se o tri nova proizvoda: Tech-Air 10, Tech-Air 3 i Tech-Air Off-Road V2.

Alpinestars Tech-Air 10 za trkačku stazu

Tech-Air 10 je nova generacija airbag sistema namenjena vozačima na trkačkoj stazi. Novina na ovom sistemu je dodavanje protektora oko kukova, pored dosadašnjih protekora leđa, ramena, laktova i grudnog koša.

Tech-Air 10 poseduje 12 senzora koji motre na sve paramtere pokreta vozača. Čim algoritam prepozna da je vozač u opasnosti, odnosno da pada, automatski se aktivira airbag i ublavaža udarac vozača o podlogu. Sistem funkcioniše samostalno i sposoban je da izdrži 24 časa upotrebe.

LED panel koji prikazuje status napunjenosti može da se postavi bilo na rukav kombinezona ili čak na instrument tablu motocikla pošto je povezan sa kombinezonom putem bluetooth veze. Kompletan Tech-Air 10 sistem spakovan je u vidu pododela preko kojeg se oblači kombinezon. Alpinestars poručuje da Tech-Air 10 može da se nosi ispod bilo kojeg odela koje ostavlja ukupno 4 cm prostora oko grudi i 2 cm oko kukova kako bi airbag mogao da se raširi pri padu.

Ovaj sistem može da se koristi u Alpinestars kombinezonu koji je kompatibilan sa Tech-Air sistemom.

Ono što je za sad mana ovog kombinezona je to što se nakon jedne aktivacije mora slati u Alpinestars na ponovno punjenje. Cena Tech-Air 10 sistema još nije poznata za naše tržište, ali će biti dostupno već od sredine godine.

Alpinestars Tech-Air 3 za svakodnevne vožnje

Tech-Air 3 sistem je predviđen da ga motociklisti nose u svakodnevnim vožnjama. Alpinestars je ovaj sistem spakovao u prsluk koji se nosi preko jakne ili neke druge opreme. Sposoban je da izdrži 32 časa sa jednom baterijom.

Loša vest je da se nakon jedne aktivacije prsluk mora ponovo puniti, a dobra vest je da to može uraditi sam vlasnik, odnosno prsluk ne mora da se šalje u Alpinestars na dopunu. Radi bolje uočljivosti i povećanja bezbednosti, prsluk je izrađen u reflektujućim bojama, a predviđen je kako za muškarce tako i za žene.

Alpinestars Tech-Air Off-road V2

Za ljubitelje off road vožnje Alpinestars je predstavio Tech-Air Off-road V2. Alpinestars je zapravo prvi proizvođač koji je napravio airbag sistem za off road vozače. Taj sistem testiran je na prošlogodišnjem Dakar reliju, a sada se otišlo korak dalje.

Sistem je zapravo zapakovan u oklop sa štitnicima ruku, a sam airbag sistem štiti leđa, grudi i ramena.

Za razliku od Tech-Air 10 i Tech-Air 3 sistema koji će debitovati u narednih par meseci, Tech-Air Off-road V2 će debitovati tek u oktobru ove godine.

Alpinestars je sa predstavljanjem novih sistema otišao korak dalje u razvoju zaštitne opreme za vozače. Ukoliko i cene budu povoljnije u odnosu na dosadašnje modele, biće to odličan potez.

Ukoliko imate iskustva sa Tech-Air sistemima ili jednostavno želite da ostavite komentar ili povedete diskusije, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.