NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha Tenere 700 - I dalje neprikosnovena

Yamaha Tenere 700 – I dalje neprikosnovena

-

Yamaha Tenere 700 je godinama neprikosnovena u svojoj kategoriji. Zapravo, može se reći da je ona i napravila tu kategoriju u kojoj je dugo bila sama, a sada svi proizvođači pokušavaju da joj se primaknu. Međutim, svim tim novim motociklima Tenere 700 je i dalje mera i referentna vrednost.

Prošlo je 40 godina od kako je prva Tenere (XTZ600Z) izašla na tršite tadašnjih dual motocikala. U poslednjih nekoliko godina išezlo je ime dual motocikli i prešlo se u adventure kategoriju, iako je suština ostala ista. Napraviti motocikl koji se jednako lepo vozi na asfaltu i na off road terenima na kojim se traži avantura. Svoj pedigre Tenere 700 vuče sa Dakar relija na kojim nažalost Yamaha više ne nastupa u fabričkom izdanju.

U julu 2019. godine testirali smo prethodnu generaciju Tenere 700. Na papiru nije bilo puno promena, ali je bil dovoljno izmena da se ponovo uradi test i vidi koliki je napredak napravljen.

Yamaha Tenere 700 2023
Foto: BJBikers

CP2 agregat sa lepšom isporukom snage

Dvocilindrični redni CP2 se pokazao neuništivim. Radna zapremina je i dalje 689 cm3, ali su ove godine napravljene izmene u mapi rada agregata i sada na nižim obrtajima ima više snage. Kao što smo na MT-07 pohvalili to što ne radi “siromašno” na niskim obrtajima, isto pohvaljujemo i na Tenere 700. Bukvalno je možete voziti lagano na 3.000 O/Min bez ikakvih “štucanja” agregata i zadrške.

Na višim obrtajima ovaj agregat daje najbolje što se pogađa i sa podacima o maksimalnoj snazi koja iznosi 73,4 KS (54 kW) na 8.750 O/Min i maksimalni obrtni moment od 67 Nm na 6.500 O/Min. Za one koji nisu toliko upućeni, valja spomenuti da CP2 agregat koristi “crossplane” agregat sa rasporedom paljenja na 270 stepeni.

Yamaha Tenere 700 2023
Foto: BJBikers

Što se potrošnje tiče, Tenere 700 je ekonomična kada je reč o nekoj normalnoj vožnji. U ovom slučaju je potrošnja računata kombinacijom vožnje po asfaltnim putevima i manje zahtevnim off road terenima po Vojvođanskim prerijama. Prosečna potrošnja išla je od 4,8 – 6 litara u zavisnosti od stila vožnje i terena.

Pregrevanja agregata ili nekih anomalija nije bilo. Kao što je ranije pomenuto, izdržljivi CP2 agregat generacijama unazad nije pokazao nikakve boljke i dobrim delom je zaslužan za to što Tenere 700 nosi epitet neuništivgo motocikla.

Još uvek među najlakšim u klasi

Cevasta šasija sa gredama ostala je nepromenjena kao i podesiva obrnuta prednja KYB prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm zajedno sa zadnjim amortizerom koji ima podesiv predopterećenje opruge i povrat. Zadnji amortizer ima i “remote” podesivač kojem se baš ne može pristupiti tokom vožnje, ali svakako olakšava podešavanje prilikom prelaska sa jednog na drugi tip terena.

Tenera 700 je i dalje izuzetno laka za vožnju i kontrolu kako na asfaltu tako i na off road deonicama. Čak i ako niste previše vični off road vožnjama, bez većih problema možete lutati po bespućima koja nisu previše zahtevna. Hod prednjeg točka iznosi 210 mm, a zadnjeg 200 mm i uz klirens od 240 mm omogućava da se dosta prepreka savlada bez bojazni od udarca o karter. Čak i da toga dođe, štitnik kartera dolazi kao deo standardne opreme.

Yamaha Tenere 700 2023
Foto: BJBikers

Ono što ne dolazi kao standardna oprema, a što ne bi bilo loše je centralni štender koji bi omogućio lakše krpljenje gume. Tenere 700 i dalje poseduje unutrašnju gumu iz razloga što dozvoljava da se vozi na nižim pritiscima u odnosu na tubeless gumu. Zbog toga nije preporučljivo voziti dugo brzinama većim od 170 km/h. Razlog za to je što ako se vozi dugo pri većim brzinama, može doći do trenja između unutrašnje i spoljašnje gume i takoreći samozapaljenja.

Kad smo kod guma i felni, reč je o žbičanim felnama u dimenzijama 90/90 R21 napred i 150/70 R18 na koje su montirane Pirelli Scorpion Rally STR gume koje se dobro ponašaju na asfaltu i solidno na off road terenima.

Brembo kočione čeljusti i dsikovi prečnika 282 mm napred, i disk prečnika 245 mm pozadi ostali su nepromenjeni. Kočnice imaju dovoljno snage za brzo zaustavljanje, a dovoljno su modularne i lake za doziranje da ne predstavljaju problem na off road terenima. ABS može da se isključi i novina na ovoj generaciji je dugme za isključivanje ABS-a koje se nalazi sa leve strane instrument table.

Foto: BJBikers

Pored neuništivog agregata, drugi adut koji Yamaha Tenere 700 poseduje jeste kompaktnost i mala masa koja sa svim tečnostima iznosi svega 204 kg. Rezervoar je zapremine 16 litara i može da iznese i do 300 km vožnje bez dopune rezervoara. Visina sedišta nalazi se na ne malih 875 mm.

Ukoliko pak želite više goriva i veću autonomiju, Yamaha u ponudi ima i opremljeniju World Raid verziju sa rezervoarom zapremine 23 litara.

Vetrobran koji Tenere 700 poseduje dovoljan je da vas zaštiti u predelu grudi, dok štitnici ručki dobro rade svoj posao ne samo u zaštiti od vetra, već i u zaštiti poluga kočnica i kvačila u slučaju da dođe do pada, što na off road terenima nije retkost. Iz tog razloga je Tenere 700 napravljena kompatkno i čvrsto, tako da izdrži svaki pad pri manjim brzinama.

Nova instrument tabla i povezivanje sa pametnim telefonom

Osim izmeštanja dugmeta za ABS, drugi promena u elektronici nema. Yamaha Tenere 700 2023 ostala je jednostavna i sva kontrola je u rukama vozača. Novina je nova instrument tabla u boji koja sada omogućava povezivanje sa pametnim telefonom i MyRide aplikacije gde možete pratiti parametre motocikla poput napona akumulatora, servisnog intervala, prosečne potrošnje goriva, vožnjama koje ste obavili i putanje.

Takođe je zanimljiva stavka u aplikaciji maksimalna i prosečna brzina koju ste postigli kao i uglovi obaranja motocikla, vreme puta i slični podaci. Podatke možete da eksportujete što je dobro za sve vas koji vozite off road te želite da zabeležite rutu.

Yamaha Tenere 700 2023
Foto: BJBikers

Zbog nove instrument table i opcija u meniju, zamenjeni su prekidači koji su identični kao na MT-07 i Tracer 7. Sa desne strane imate prekidač koji se stisne i zatim vrti kako bi se menjale opcije na meniju. Nije baš najpraktičnije za pogoditi iz prve, a da ne okrenete kružić, ali se vremenom naviknete.

Foto: BJBikers

Još uvek na prvom mestu

Slobodno se može reći da Yamaha Tenere 700 ostaje na prvom mestu u svojoj kategoriji i u 2023. godini. Dva najbliža motocikla koja mogu da joj priđu su Aprilia Tuareg 660 koja ima više snage i elektronskih pomagala, ali ima nešto veću masu. Sledeći motocikl koji najviše podseća na Tenere 700 po jednostavnosti, a koji dolazi po pristupačnijoj ceni (i ima veću masu i manje snage) je Moto Morini X Cape. Honda Transalp takođe ulazi u ovaj segment, ali nju nismo imali prilike da testiramo te ostajemo uzdržani.

Yamaha Tenere 700 u Yamaha Plattner-u košta 11.540 EUR. Trenutno je u Yamaha Plattner akcija i Tenere 700 možete dobiti za 11.190 EUR. Više informacija o Tenere 700, ali i drugim motociklima iz Yamaha ponude možete pronaći na Plattner Yamaha sajtu ili u salonima koji se nalaze na adresi Vojislava Nanovića 27, Beograd (uz autoput) ili u Novom Sadu na adresi Novosadski put 67, Veternik.

Ukoliko posedujete Tenere 700 i želite da ostavite svoj utisak ili komentar, to možete učiniti u temi na forumu.

Yamaha Tenere 700 2023
Foto: BJBikers

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.