NaslovnaMoto GaražaKoliko snage je dovoljno za putovanje?

Koliko snage je dovoljno za putovanje?

-

“Ma, motocikl bez bar 130 KS i ako nije “litra” nije za putovanje.” – Rečenica koja se u poslednje vreme često čuje. Ako se vratimo ne tako davno u prošlost, pre možda 30 godina, možemo da vidimo da su tadašnji sportski motocikli imali oko ili ispod 130 KS. Vozilo se i putovalo na svemu, počev od Tomos mopeda, preko Jawe i MZ-a, a samo su retki srećnici imali tu čast da voze nekog japanca ili drugi “veliki” motocikl. Zato se danas često postavlja pitanje: koliko je snage dovoljno za putovanje?

Dok nisam položio punu A kategoriju i dok nisam počeo da radim ovaj predivni posao koji između ostalog podrazumeva i vožnju novih motocikala, ponikao sam i odrastao na Tomos-ima, verovatno kao i većina današnjih vozača. U sezonama sam se slatko navozao, prelazeći i po par hiljada kilometara bez problema.

Naravno, totalno je neozibljno porediti vožnju mopedom po okolini i daleka putovanja koja podrazumevaju nošenje prtljaga i suvozača, ali da li su nam zaista potrebni touring motocikl koji prebacuju i 170 KS i bez problema postižu brzine preko 200 km/h?

Može se putovati i sa 300 – kama…

Na ovakvo razmišljanje “naterao” me je jedan maleni motorić tokom jednog od prošlogodišnjih testova. Tom prilikom na malenom CFMOTO 300NK sa suvozačicom, za svega par dana prešli smo preko 1.500 km u različitim uslovima. Istini za volju, nismo odlazili predaleko od kuće i vozali smo se samo po Srbiji, tako da su dva ranca puna raznih stvari bila sasvim dovoljna za te izlete.

Prednost vožnje manjeg motocikla je lako manevrisanje i manji zamor. Mala potrošnja i jeftino održavanje su još jedna ogromna prednost.

CFMOTO 300NK
Može se putovati i sa motociklima manje radne zapremine Foto: BJBikers

Sama snaga nije tolika mana, jer niste pošli na trku. Mana u snazi se ogleda kada želite da se držite maksimalnog ograničenja na auto-putu koje kod nas iznosi 130 km/h. Nije da ovi maleni motocikli ne mogu da dohvate tu brzinu, već je malo mučno po njih držati ih dugo vremena na višim obrtajima. Bar mom uhu i duševnom stanju ne prija da se motor dugo vrti visoko.

Može i komotnije sa 650…

Složićemo se ipak da se sa 300 kama lepo može putovati, ali nedostaje nam malo snage na auto-putu i nedostaje poneki kofer da se smesti poneka dodatna stvarčica, naročito ako se putuje van države.

Suzuki V-Strom 650, CFMOTO MT650, CFMOTO GT650, Moto Morini X Cape 650, Yamaha Tenere 700, Aprilia Tuareg 660, itd. su neki od touring – adventure motocikala koje sam imao prilike da testiram. Danas neću pisati o karakteristikama ovih motocikala, već o jednoj drugoj činjenici – svi pomenuti motocikli u ovoj radnoj zapremini su i više nego sposobni da pojedu kilometre i odvezu vas gde god želite.

Uzećemo za primer Suzuki V-Strom 650 koji sam na test dobio od mog prijatelja Stefana (na forumu nafetS). Stefan je primera radi za nešto više od godinu dana prešao 32.000 km na njegovom V-Strom-u. Prošao je i obišao mnogo krajeva i predela. Kao dokaz dostavljam nekoliko njegovih putopisa.

Stefanovi putopisi:

EASTer – od uskrsa do uskrsa
Urmašica 2022.
Prvi put sa bratom na vozanje

Kategorija touring i adventure motocikala srednje radne zapremine (u ovom slučaju 650 cm3) ne dobacuje ni do 100 KS, sa njima se lepo može putovati. Ekonomični su i nisu skupi za održavanje. Dolaze sa solidnom osnovnom opremom. Nude dovoljno snage i za vožnju u dvoje i sa prtljagom, ne manja im snage pri preticanju i putnu brzinu na auto-putu održavaju kao od šale. Mesta ima sasvim dovoljno.

Mane gotovo i da nemaju.

Međukategorija u vidu 800 cm3

U posebnu kategoriju moram izdvojiti CFMOTO 800MT koji isporučuje oko 100 KS i predstavlja pravu putnu krstaricu sa dosta prostora i “veselim agregatom” koji ima sportski šarm. Pomenuti motocikl predstavlja pravi touring motocikla sa odličnim upravljačkim sposobnostima, visokom maksimalnom brznom, raznim dodacima u vidu grejača ručica i sedišta, itd. Subjektivno i iskreno, klasa motocikala u kojoj spada 800MT je sasvim dovoljna za putovanja. Tu se može uvrstiti i novi Suzuki V-Strom 800DE za koji prvi testovi kažu da je fantastičan motocikl.

Ipak, moram napraviti jednu paralelu između kategorije od 650 cm3 i 800 cm3: motocikli iz 650 cm3 su lakši i povozniji i ostavljaju više prostora da se siđe sa puta na neki makadam ili blaži off road i da se istraže još neki predeli i pogledi. Veći motocikli su ipak malo teži i glomazniji i teže je upravljati njima pri ovakvim egzibicijama.

Njeno visočanstvo – litra!

Najjači među touring motociklama (gle čuda) su motocikli sa litarskim motorima. Sad, lagao bih ako bi rekao da među litrima nema onih sa odmerenom snagom i radnom zapreminom. Putni motocikl ne mora da ima puno snage na visokim obrtajima, ali je svakako poželjno da ima što više obrtnog momenta na niskim i srednjim obrtajima.

Što se tiče odnosa snage i obrtnog momenta, tu se nekako najviše ističe čuveni u raznim serijama. Primera radi, R1250GS ima čak 143 Nm obrtnom momenta na 6.750 O/Min i maksimalnu snagu od 136 KS na 7.750 O/Min.

Zapravo, kad pogledate, većina touring motocikala sa litarskim agregatom ima raspon snage od 130 KS – 150 KS. Reklo bi se da je to nekako idealna snaga za putne motocikle iz ove kategorije. Zatim imamo ekstreme poput KTM Super Adventure R koji isporučuje 160 KS i još ekstremnije Ducati Multistrade V4 sa 170 KS.

Težina je bitna: snaga vam ne vredi ništa na putnom motociklu, ako je isti pretežak. Naročito se nemojte zavaravati činjenicom da ćete “adventure” motocikl sa litarskim agregatom moći da vozite na neki off road. Zamislite da prokližete i padnete sa motociklom koji bez opreme teži i 240 kg. Ukoliko ste sami, ko će vam pomoći da ga podignete?

Prednosti motocikala iz ove kategorije su snaga, udobnost, veličina (za smeštaj vozača, suvozača i prtljaga).

Kao mane bi mogle da se navedu velika masa motocikla, skuplja registracija i nešto veća potrošnja (mada i današnji putni motocikli sa agregatima velike radne zapremine ne troše previše goriva).

I, koliko snage je dovoljno za putovanje?

Sve se svodi na stvar kompromisa. Iz priloženog se može videti da je putovanje moguće i sa motociklima male radne zapremine, ako ste spremni da se odreknete nešto komfora. Kao najbolji odnos praktičnosti i cene putovanja dolaze motocikli srednje radne zapremine koji nude sasvim solidne performanse, a u prodaji takvi motocikli nisu preskupi.

Motocikli iz radne zapremine najvećih motocikala bi po pravilu trebalo da se koriste za duga putovanja i one vozače koji prolaze po nekoliko desetina hiljada kilometara u sezoni.

U svakom slučaju, opet se vraćamo na rečenicu: sve je stvar kompromisa!

Ukoliko želite da podelite vaše iskustvo, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.