NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeCFMOTO 800MT Explore - Najnapredniji motocikl iz CFMOTO game

CFMOTO 800MT Explore – Najnapredniji motocikl iz CFMOTO game

-

CFMOTO je prošao dug put u razvoju motocikala. Od aprila 2014. godine počeli su saradnju sa KTM-om što im je pomoglo da unaprede i sopstvene motocikle i dođu do “how-to” tehnologije. Na našem BJBikers magazinu smo do sada imali prilike da testiramo sve modele motocikala iz njihove game. Tokom prošle godine susreli smo se sa najnapredinijim CFMOTO motociklom dostupnim na tržištu Evrope i reč je o 800MT Explore verziji koja poseduje sve.

Već neko vreme CFMOTO gravitira ka tome da se dobro etablira u svetu touring motocikala. U početku tu je bio 650MT, koji je prošle godine narastao na 700MT i dobio par unapređenja (ukoliko vas zanimaju ova dva modela, test o 650MT možete pročitati na linku, a takođe smo i za 700MT odradili test čiji utisci su na sledećem linku – test CFMOTO 700MT).

Da se vratimo na 800MT Exlpore. Prvo je CFMOTO predstavio 800MT Sport (link do testa 800MT sport) i 800MT Touring (link sa testa 800MT Touring), a samo godinu dana kasnije predstavljen je 800MT Explore koji predstavlja unapređenje pomenuta dva modela. Zapravo je reč o naprednijoj verziji ili ti IT rečnikom – hardver je ostao skoro isti, dok je softver unapređen.

CFMOTO 800MT Explore
Foto: BJBikers

Izdašan agregat

O agregatu koji 800MT serija koristi već se pisalo nadugačko. Ukratko o tehničkim podacima samo par reči: dvocilindrični redni agregat radne zapremine od 799 cm3 sa maksimalnom snagom od 95 KS na 9.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 77 Nm na 6.750 O/Min. Menjač je šestostepeni sa CF-SC proklizavajuće kvačilo.

Sam menjač je precizan i odnosi u menjaču su dobri. Agregat dobro povlači od niskih obrtaja tako da u prvom i drugom stepenu prenosa možete da vozite i na nekim blagim off road terenima i da možete bez problema i sa malo gasa da savladate prepreke.

U početku je na svim verzijama 800MT serije bila “rupa” u isporuci snage na između 5.500 – 6.00 O/Min, ali je ažuriranjem mape to rešeno. Kod 800MT Explore je osetno da je isporuka snage uglađenija i ta zadrška na pomenutim obrtajima nije izražena.

Potencijal agregata izražaža se i kada se sagleda maksimalna brzina koja dostiže do 200 km/h čak i kada je motocikl opremljen koferima.

Ubrizgavanje goriva rešeno je preko Bosch direktnim ubrizgavanjem goriva, a konekcija između ručice gasa i agregata urađena je preko “ride-by-wire” sistema.

Ugrađivanje “ride-by-wire” sistema omogućilo je i bliper koji u saradnji sa kvik šifterom dozvoljava promenu stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila. Mala opaska u vezi sa promenom stepena prenosa naniže je da bliper i kvik šifter više vole kada se promene stepena prenosa obavljaju iznad 5.000 O/Min jer ispod toga u 2. stepenu prenosa bliper ume da napravi trzaj pri promeni stepena prenosa naniže. Iznad 5.000 O/Min se promene obavljaju glatko.

CFMOTO 800MT Explore
Foto: BJBikers

Potrošnja goriva kreće se između 5,5 – 6,5 litara na 100 km u zavisnosti od toga da li vozite sami ili ne, kao i da li vozite na auto putu ili na regionalnog putu. Uz zapreminu rezervoara od 19 litara prelazi se preko 300 km bez većih problema.

Stabilan, udobar i ne previše težak

U vožnji je 800MT Explore stabilan i upravljiv. Zasluga za stabilnost delimično odlazi i na prednji točak većeš prečnika. Kao što mu ime Explore kaže, 800MT je predviđen i za silazak sa asfalta te zato ima žbičane felne u dimenzijama 110/80 R19 napred i 150/70 R17 pozadi.

Šasija je čelična cevasta i oslanja se na KYB ogibljenje. Prednja viljuška i zadnji amortizer su potpuno podesivi i čak i sa standardnim podešavnjima obavljaju posao dobro. Upijaju neravnine, a nisu premekani te pri prolascima kroz krivine pružaju stabilnost i dobar povratni osećaj. Jedna zamerka može da ode na to što ne posetuje “remote adjuster” zadnjeg amortizera te se podešavanje predopterećenja opruge zadnjeg amortizera obavlja pomoću ključa.

Za dobru stabilnost pri većim brzinama zaslužan je i amortizer upravljača koji je deo standardne opreme.

Kočnice su odlične, sa linearnim i snažnim doziranjem. Reč je o J.Juan radijalno postavljenim četvoroklipnim kočionim čeljustima i diskovima prečnika 320 mm napred i jednim diskom prečnika 260 mm pozadi.

Za Exlpore verzije se CFMOTO posebno potrudio da vozač ima sve što je potrebno radi veće praktičnosti, udobnosti i bezbednosti. Od zaštita poseduje “crash – barove”, štitnik kartera, štitnik ruku i centralni štender.

Vetrobran i zaštita od vetra su dobro urađeni. Vetrobran je podesiv i dovoljno širok da spreči udare vetra. Rezervoar takođe dobro štiti noge i pruža dobru potporu prilikom kočenja ili prolaska kroz krivine.

Sedište je široko i udobno. Možete bez problema da provede više sati u putu bez potrebe da pravite pauzu. Osećaju udobnosti doprinosti dobra zaštita od vetra i uspravan položaj sedenja.

Manevrisanje u mestu sa 800MT Exlpore nije preteško s obzirom da silueta motocikla deluje velika. Masa sa svim tečnostima i dodacima je 231 kg. Sedište je postavljeno na 825 mm tako da ne spada u niske motocikle, ali je masa dobro izbalansirana.

CFMOTO 800MT Explore

Tehnološki najnapredniji CFMOTO motocikl

U naslovu stoji da je 800MT Explore najnapredniji motocikl iz CFMOTO game. Razlog za to je što 800MT Explore poseduje dosta elektronskih pomagala koje nemaju ni renomirani brendovi motocikala u ovom cenovnom opsegu.

Neke od stavki koje 800MT Explore ima su: grejači sedišta, grejači ručki, kontrola proklizavanja, dva režima vožnje (Sport i kišni (Rain)), tempomat, “keyles” sistem.

Jedna stvar koja je popularna i kojoj u prvom momentu nismo videli namenu je detekcija vozila u mrtvom uglu koja funkcioniše putem radara koji se nalazi na zadnjem delu motocikla. Kada se vozilo nađe sa vaše leve ili desne strane u mrtvom uglu, na instrument tabli shodno tome treperi upozorenje u vidu crvenog svetla.

Pomenuta instrument tabla je velika i ima dijagonalu od 8″. Instrument tabla samim tim što je velika i pregledna je. Poseduje multimediju i navigaciju. Navigacija je dobrodošla stvar, a ukoliko volite da slušate muziku i slično, postoji mogućnost i za to. Takođe je omogućeno i povezivanje sa pametnim telefonom. U početku je malo neobično što je instrument tabla velika, ali se vremenom naviknete.

Foto: BJBikers

LED svetla su odlična, a osim standardnih svetala 800MT Explore poseduje i maglenke. Prekidači su pristupačni i ergonomski su dobro dizajnirani i brzo se naviknete na njihov raspored te nema potrebe za gledanjem u dugmad prilikom izvršenja neke od komandi.

Koliko sve ovo košta?

Mehanički odličan, sa dosta elektronike i opreme. Postavlja se pitanje koliko to sve košta? Cena za 800MT Explore iznosi 11.990 EUR bez tri kofera za koje je potrebno dodatno doplatiti 1.390 EUR za set. Koferi su kvalitetno izrađeni, sa lepom postavom iznutra i dobro zaptivaju. U kišnim uslovima je unutrašnjost uvek ostajala suva.

CFMOTO 800MT Explore nema puno nedostataka. Agregat je dobar i sigurno će potrajati dugo. Na EICMA sajmu u Milanu smo imali prilike da vidimo 800MT sa napravljenih 75.000 km u godinu dana. Naravno, trebaće vremena da se dokaže i da im vreme ne može ništa. Udobnost i zaštita od vetra su takođe na visokom nivou, a paket opreme koji ulazi kao deo standardne je zaista za pohvalu. Sve preporuke za 800MT Explore i CFMOTO!

Ukoliko vas zanima 800MT Explore ili ostali motocikli iz ponude, možete posetiti CFMOTO salon na adresi Prešernova 13 u Beogradu ili njihov veb sajt.

Ukoliko posedujete neku od verzija 800MT modela, svoj utisak možete ostaviti u temi na forumu.

CFMOTO 800MT Explore
Foto: BJBikers

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.